Bukan Hakikat Tapi Pasti Saat Tunggu Dikorbankan Air Mata Lembu Ini Mengalir Membuat Netizen Rasa Sedih…..

KARAWANG – Pengorbanan dengan penyembelihan haiwan pada hari raya Eid al-Adha untuk umat Islam menjadi satu perkara yang normal , terutama bagi mereka yang mempunyai rezeki yang berlebihan, mereka bersaing untuk membeli binatang Qurban, Haiwan haiwan tersebut dikorbankan kemudiannya akan diagihkan kepada masyarakat sesama islam yang lain.

Terdapat para penjual haiwan pengorbanan yang mengambil kesempatan menjual di sepanjang bahu jalan Syech Quro, tepat di sepanjang jalan Lemahabang-Telagasari, Karawang, Jawa Barat. Walau bagaimanapun, salah satu gerai menjual haiwan korban Andri, penduduk Kampung Kalisari, Kecamatan Telagasri, kelihatan pelik.

 

Ketiadaan ini disebabkan oleh kewujudan beberapa haiwan korban yang telah diperintahkan oleh para pengguna untuk dikorbankan untuk menyambut hari raya Eid al-Adha kemudian, kadang-kadang air mata (menangis, merah) sebagai tahu dia akan disembelih. “Ya betul saya memilih seekor lembu dan sah untuk membeli, Saya terkejut melihat seakan akan lembu itu mahu menangis. Saya sangat terkejut melihat kejadian itu, “kata One of the Consumers of Sacrifice Animals, Devi, kepada Karawang Public ketika ditemui dalam penjualan korban binatang, juamat (09/09).

Menurutnya, lembu itu mungkin tahu bahawa dia akan dikorbankan pada hari raya Eid al-Adha dan menangis. “Atau ada satu lagi faktor yang saya mungkin tidak faham,” katanya.
Sementara itu Andri pemilik penjualan haiwan korban menjelaskan, sebenarnya tidak mungkin untuk haiwan tersebut menangis, Pemilik tersebut mengatakan bahawa air mata yang dikeluarkan oleh haiwan adalah ekspresi emosi atau hanya disebabkan oleh kerengsaan mata. Kebanyakan saintis bersetuju bahawa hanya manusia yang menghasilkan air mata untuk sebab-sebab emosi.

Pada dasarnya, haiwan membawa air mata, tetapi itu tidak bermakna mereka menangis secara emosi seperti manusia. Proses merobek haiwan ini dipanggil lacrimation. Kebanyakan verterbrata (haiwan vertebrata) dapat menghasilkan air mata. “Semua haiwan yang kami jual adalah seperti lembu dan kambing biri-biri, 70 peratus ditempah pengguna dah bersedia dihantar ke tempat yang diminta , Dan sudah lulus dari pemeriksaan Pertanian dan Peternakan Kabupaten Karawang, “jelas Andri yang juga salah satu Menteri haiwan di Kabupaten Karawang. (Zar)

 

Sumber :karawangpublik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *